Angst

Angst er en helt naturlig følelse, som har den funktion at reagere på noget farligt. Når angsten tager overhånd og bliver uhensigtsmæssig, kan den påvirke hverdagen, og det kan blive vanskeligt at udføre helt almindelige dagligdagsting såsom at handle ind, tage offentlig transport, gå på arbejde eller tage i biografen.

Op mod 5-15% af alle danskere har en angstlidelse, og der er de seneste år sket en markant stigning;  særligt blandt unge. Det er helt normalt at blive bange og opleve frygt, når man udsættes for en reel trussel. Oprindeligt set giver angsten os den fordel, at vi kan flygte fra fare og med den erfaring lærer vi, at passe på og ikke udsætte os selv for yderligere eller gentagen fare. Kommer angsten derimod ud af proportion med den reelle fare, så er det ikke ideelt, og dét kan være meget hæmmende og invaliderende for ens hverdag.

 

Dette kaldes for patologisk angst, hvor nogle af de kropslige symptomer kan være åndenød, hyper ventilering, rysten, svedeture, trykken for brystet eller svimmelhed. Disse symptomer kan være så ubehagelige at opleve, at man tyer til undgåelse og herved måske helt får afholdt sig selv fra dele af ens liv som helt grundlæggende kunne have  været vigtig for ens psykiske trivsel. Det kan for eksempel være, at man undgår sociale arrangementer med de mennesker, man holder af. Eller at det er svært at tage en uddannelse, fordi angsten for eksamen forhindre én i at vise sin reelle kunnen, eller at man helt undgår at møde op.

Erkendelse af sygdommen er en vigtig forudsætning for at gøre noget ved den. Jo hurtigere angst behandles, desto lettere er det at komme af med sygdommen. Der findes heldigvis ret effektive metoder til behandling af angst, men vær tålmodig med dig selv, da det kan tage tid og kræver ofte en aktiv indsats fra din side, inden kroppen igen lærer at finde ro i de tidligere angstfyldte situationer.

 

Vil du vide mere:

Kontakt mig

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.