Traume terapi i Roskilde

Alle mennesker vil opleve kriser og psykologiske traumer livet igennem. Et psykiske traume er en skade eller et sår på sjælen. Det kan heles, men efterlader ofte et ar, som kan påvirke os i større eller mindre grad. Der kan være tale om en enkeltstående hændelse eller flere hændelser, som står på over længere tid, såsom seksuelle krænkelser. Når krisen eller traumet rammer, kan det være svært at se lyset for enden af tunnelen, og det kan derfor være hjælpsomt at tale med nogen, hvis du har oplevet eller været vidne til voldsomme hændelser, ulykker, røveri, overgreb, skilsmisse, alvorlig sygdom, barnløshed, abort, tab af arbejde eller arbejdsevne eller lignende. 

Begrebet krise kommer fra det græske ord ”krisis” og betyder: ”Afgørende forandring, pludselig ændring eller skæbnesvanger forstyrrelse”. Overordnet set er der to former for kriser, nemlig udviklingskriser og traumatiske kriser. Udviklingskriser kan være skilsmisse, familieforøgelse, alvorlig sygdom hos dig selv eller dine nærmeste, nye arbejdsbetingelser (f.eks. tab af arbejde eller arbejdsevne) eller økonomisk tab. Traumatiske kriser kan være ulykker, selvmord eller pludselig død hos én af dine nærmeste, vold eller voldtægter. Det handler ikke om, hvad man er udsat for, men hvorledes man individuelt oplever og reagerer på hændelsen. Dette kan i sidste ende føre til en belastningsreaktion, eller at angst eller tristhed bliver dominerende følelser i hverdagen.

 

Man befinder sig i en af livets kriser, når ens tidligere erfaringer, strategier og indlærte reaktionsmåder ikke længere er tilstrækkelig til, at man kan forstå eller beherske den situation, man befinder sig i. Ifølge den svenske psykoanalytisker Cullberg, vil mennesker gennemgå en krise efter nogenlunde samme mønster:

  • Chokfasen, hvor man har den første følelsesmæssige reaktion. Det kan vise sig ved voldsomme følelsesudbrud eller det modsatte (forstening eller følelsestomhed). Fysiske reaktioner kan være hjertebanken, kvalme eller varme/kuldefornemmelse.

 

  • Reaktionsfasen, hvor traumet genopleves og stærke følelser trænger sig på. Der kan være reaktioner i form af træthed, søvnforstyrrelser, spiseproblematikker, uro, rastløshed og hovedpine. Denne fase er det første forsøg på at genetablere en forståelse og meningsfuld af det hændte.

 

  • Forsøget på at finde en mening med hændelsen bliver mere realistisk. Der begynder at komme en langsom accept.

 

  • Nyorienteringsfasen, hvor der søges nye muligheder og der er mere overskud til at beskæftige sig med andet end den traumatiske begivenhed (Cullberg, 1999, Dynamisk psykiatri)

Du kan søge professionel hjælp hos mig i alle krisens faser, da jeg vil tilpasse mine interventioner alt efter hvor du er. F.eks. vil der i chokfasen være tale om en såkaldt debrefing, hvor der tages udgangspunkt i, hvordan du har oplevet hændelsen og hvordan den her og nu har påvirket dig. Derudover vil jeg arbejde med at etablere en ”tryg base”, hvorudfra du kan genetablere roen i dit nervesystem.

 

Vil du vide mere:

 

Lær krisen at kende for pårørende (webinar):

Hvad er traume terapi?

Traume terapi er en specialiseret terapiform, der hjælper mennesker med at bearbejde og hele fra traumatiske oplevelser. Traumer kan opstå fra forskellige begivenheder såsom vold, ulykker, misbrug eller andre stressende hændelser, der har efterladt dybe følelsesmæssige ar. Der er ingen enkelt årsag til traumer, da de kan variere meget fra person til person.

 

Formålet med traume terapi er at hjælpe dig med at forstå og bearbejde dine oplevelser, så dets negative indflydelse på dit liv mindskes.

Hvad er symptomerne på traumer?

Hvordan traumer påvirker en person, kan komme i udtryk på mange forskellige måder, og symptomerne varierer afhængigt af individets specifikke oplevelse. Du kan f.eks. opleve, at traumer manifesterer sig som angst, skyldfølelse, håbløshed, tillidsproblemer og konstant alarmberedskab.

 

Symptomerne på traumer kan både vise sig psykisk og fysisk, men også i dine adfærdsmønstre. Ved at genkende og forstå de mest almindelige symptomer, kan det hjælpe dig med at anerkende, at traume terapi kan være nødvendigt.

  • Højt alarmberedskab
  • Såkaldte flashbacks, dvs. genoplevelse af din traumatiske hændelse
  • Angst og depression
  • Tillidsbesvær
  • Følelser af skyld, skam og frygt
  • Søvnbesvær
  • Koncentrationsbesvær
  • Svært ved at håndtere følelser

Symptomerne på traumer kan variere utrolig meget fra person til person, og er ikke begrænset til det nævnte eksempler. Oplever du symptomer, er det vigtigt at række ud, enten ved at bearbejde dine følelser eller oplevelsen du har været igennem, eller at søge professionel hjælp.

Traume terapi hos Psykologen i Roskilde

Min traume terapi i Roskilde gør brug af forskellige terapiformer. En metode kan virke for mange mennesker, men vil nødvendigvis ikke fungere for dig eller dine udfordringer. Derfor tilpasser jeg mit behandlingsforløb specifikt til dig, alt efter hvad din problemstilling er. Jeg benytter mig primært af følgende terapiformer:

  • KAT (Kognitiv adfærdsterapi)
    • Kognitiv adfærdsterapi er en velafprøvet og effektiv metode til behandling af traumer. KAT fokuserer på at ændre negative tankemønstre og adfærd, som er opstået som følge af traumatiske oplevelser. Gennem terapien arbejder vi med at identificere og udfordre de negative tanker, som kan forværre symptomerne på traumer.
  • MCT (Metakognitiv terapi)
    • Metakognitiv terapi er en nyere tilgang, som fokuserer på at ændre de metakognitive processer, dvs. de tanker om tanker, der kan vedligeholde angst og depression, i dette sammenhæng forårsaget af traumer. Metoden har til formål af at hjælpe dig med at forstå og regulere dine tanker og bekymringer bedre.
  • MBT (Mentaliseringsbaseret terapi)
    • MBT fokuserer på at forbedre din evne til at mentalisere, dvs. forstå og fortolke dine egne og andres tanker og følelser. Denne evne kan blive forringet som følge af traumer, hvilket kan føre til problemer i forhold og en øget følelse af isolation.

Traumer er skadeligt mod din psyke

Har du været udsat for en traumatisk oplevelse, kan eftervirkningerne have en dyb effekt på din hjerne, som kan vare lang tid efter hændelsen. Forskning viser, at traumer kan ændre hjernens struktur og funktion, hvilket kan påvirke, hvordan du tænker og reagerer, og medføre både mentale og fysiske helbredsproblemer.

 

Et traume opstår, når en person udsættes for ekstremt stressende eller skræmmende situationer, der overstiger deres evne til at håndtere dem. Dette kan komme af mange forskellige hændelser, såsom en ulykke eller et overfald, eller det kan være vedvarende og gentagne oplevelser som misbrug eller krig.

 

Kroppen og sindet reagerer på traumer på måder, der er designet til at beskytte dig, men desværre kan det ofte medføre langvarige negative konsekvenser. En vellykket traume terapi kan være livsændrende, da den hjælper dig med at bearbejde og forstå din oplevelse.

 

Har du været udsat for en traumatisk hændelse, og kan du genkende symptomerne på de skadelige effekter af et traume, tilbyder jeg dig en effektiv traume terapi i Roskilde. Mit mål er at hjælpe dig med at håndtere og overvinde de udfordringer, der følger med traumatiske oplevelser. Er du i tvivl om traume terapi er nødvendigt for dig, eller ønsker du at lære mig bedre at kende, tilbyder jeg altid en gratis forsamtale. Hør nærmere på 61 66 84 02 eller på henriette@psykologeniroskilde.dk.

Kontakt mig

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.